04.02.2013

Bully - en sterk opplevelse!

I dag var vi på kino med jobben. Rett etter elevene var gått hjem dro vi til byn for å se dokumentaren fra Amerika som heter Bully. En film som handler om nettop det tittelen sier - mobbing.
Siden elevene slutter skolen kl 13 og filmen begynte 13.30, endte jeg opp med å kjøpe meg påsmurt som jeg tenkte å spise mens vi så filmen. Maten ble liggende urørt på fanget for å si det mildt..
Allerede de første fem minuttene skjønte jeg at dette kom til å bli sterkt, sårt og vondt. Mobbing av uskyldige unger er noe av det verste jeg vet! Og her var det snakk om mobbing av verste sort som førte til tragedier.. 

Filmen starter med en far som sitter og snakker om sin førstefødte sønn Tyler. Hvor stolt han var av gutten og hvor stort det var å bli far. Tyler vokser til å bli en rolig gutt som gjerne trekker seg litt unna. Liker seg best alene og er ikke helt som de andre. Faren sa at han visste allerede da at sønnen kom til å bli plukket ut som et mobbeoffer. Tyler blir mobbet, i mange år, av flere forskjellige medelever. Stygge ord, kommentarer, dytting, spytting, blikk.. 17 år gammel velger Tyler å ta sitt eget liv...

Vi får også sett andre unger som sliter med mobbing. Hvor stygge de andre er med han ene på bussen, læreren som snakker stygt og mobber ei som er lesbe, en gutt på 11 som også tar livet sitt på grunn av all mobbingen.. Forferdelig trist! Jeg grein masse. 

Skolesystemet i Amerika er (heldigvis) veldig annerledes enn vårt, men noe MÅ gjøres! Det går ikke an at små barn skal ha en hverdag som det vi så. Helt forferdelig. Rektoren tok ikke ansvar, valgte å ikke "blande" seg, og måten de ansatte på skolen prøvde å ordne opp i ting på - Latterlig!!

Får du anledning bør du absolutt se den! En sterk, oppsiktsvekkende film. Se traileren fra filmen her!

Se også NRK filmpolitiet sin anmeldelse + klipp her:
 
- Anette -


2 kommentarer:

  1. Hei! Jeg er også lærer. Passer det å vise denne filmen til elever? I tilfelle ja, hvilken alder?
    - Grete -

    SvarSlett
  2. Hei Grete :)
    Bully er en film som i utgangspunktet er tillatt for alle, og begrunnelsen til medietilsynet er:
    "Denne dokumentarfilmen handler om mobbing, men tematikken skildres på en måte som ikke antas å ha skadelig virkning på de yngste."
    Selv tenker jeg at den må være perfekt for ungdomsskolen og 5.-7. klasse. Men dette er bare min mening :)
    Anette

    SvarSlett